Leeskring

De Leeskring bestaat uit een aantal gemeenteleden. Zij komen 3 keer per jaar bij elkaar in de consistorie kamer van de kerk.
Er wordt dan een boek besproken dat door de groep gekozen is om te lezen.

Dat kunnen allerlei boeken zijn van reisverhaal, familieroman, fictie tot wereldliteratuur.
Het zijn inspirerende avonden van serieus tot vrolijk die uitnodigen om nog meer te lezen.

Nieuwe lezers van binnen en buiten de kerk zijn altijd welkom.

We komen weer bij elkaar op dinsdag 24 September om 20.00 uur in de consistorie.
We bespreken het boek:
Wees onzichtbaar.
Geschreven door Murat Isik.
ISBN 9789041422903

“Wees onzichtbaar” is het verhaal, gebaseerd op Murat Isiks eigenlijk jeugd, van een Turks jongetje dat op 5 jarige leeftijd met zijn ouders en zusje via Duitsland in de Amsterdamse Bijlmermeer terecht komt. Het beschrijft het leven van dat jongetje dat zich onveilig voelt in huis door het gedrag van zijn onvoorspelbare tirannieke Vader; in de flat die steeds onveiliger wordt door de aanwezigheid van drugsdealers en andere criminelen; op school waar hij gepest wordt en weinig steun en hulp van de docenten krijgt  Alle reden om je overal zo onzichtbaar mogelijk te maken.
De vriendschap met een, evenals hij, Turkse jongen helpt hem uiteindelijk om de schooljaren door te komen.
De moeder van het jongetje Metin wordt enorm tegengewerkt,  vernederd en gekleineerd door haar man. Langzamerhand weet ze zich helemaal op eigen kracht te emanciperen. Ze doet er alles aan zichzelf te ontwikkelen, wordt strijdbaarder en durft de confrontatie met haar man aan te gaan. Uiteindelijk loopt het zo uit de hand dat moeder, zoon en dochter als sterke drieëenheid vader een ultimatum stellen en hij naar Turkije terugkeert vanwaar hij een paar maanden later nog 1 keer naar zijn familie opbelt.
Dan keert de rust terug voor de 3 en lezen we hoe ze als sterke mensen hun leven verder ontwikkelen en invulling geven.
Naast de familiegeschiedenis wordt de geschiedenis van de Bijlmermeer beschreven: de opkomst van de nieuwe wijk met alle hoge verwachtingen, de Bijlmerramp en de verloedering die uitmondt in de sloop van de eerste flats. Dit alles en nog  veel  meer krijgt in dit boek een plaats. Te veel om in deze korte beschrijving op te noemen. Het beste is het boek zelf te lezen. Ieder die zin krijgt er met elkaar over door te praten is welkom.

Corrie de Nooy en Joke Stam.
Joke stam
j.stam9@upcmail.nl