Leeskring

De Leeskring bestaat uit een aantal gemeenteleden. Zij komen 3 keer per jaar bij elkaar in de consistorie kamer van de kerk.
Er wordt dan een boek besproken dat door de groep gekozen is om te lezen.

Dat kunnen allerlei boeken zijn van reisverhaal, familieroman, fictie tot wereldliteratuur.
Het zijn inspirerende avonden van serieus tot vrolijk die uitnodigen om nog meer te lezen.

Nieuwe lezers van binnen en buiten de kerk zijn altijd welkom.

We komen weer bij elkaar op dinsdag 21 januari 2020.
In de consistorie om 20.00 uur.
Het boek dat we gaan bespreken:
De bijenhouder van Aleppo.
Geschreven door Christy Lefteri.
ISBN9789023957775.

De schrijfster heeft als vrijwilliger gewerkt in een vluchtelingenkamp in Athene. De verhalen die ze daar hoorde hebben haar geïnspireerd tot het schrijven van dit boek.
Het boek is fictie maar had realiteit kunnen zijn.
Het beschrijft de vlucht van een echtpaar Nuri en Afra, uit Aleppo. Zij hadden daar een gelukkig en goed leven. Samen met een neef had Nuri  een goed lopende bijenhouderij. Totdat de oorlog hun hele leven verwoestte. Bij een bombardement komt hun enig kind om en wordt Afra blind. Uiteindelijk moeten ze vluchten om hun leven te redden. Ze proberen naar Engeland te gaan waar hun neef inmiddels al is aangekomen
en een bijenhouderij probeert op te zetten.
Het boek beschrijft hun moeilijke en gevaarlijke reis waarbij ze kracht putten uit de hoop op een weerzien met hun neef en de hoop een nieuw leven op te kunnen bouwen als bijenhouder want: ”Waar bijen zijn, zijn bloemen en waar bloemen zijn is nieuw leven en hoop.”
Door alles wat ze meemaken en verloren hebben lijken Nuri en Afra elkaar kwijt te raken maar hoe onzeker de toekomst ook is de wil om te overleven geeft hen kracht om de hoop op een nieuw beter leven niet te verliezen.

Elk hoofdstuk is opgedeeld in 2 delen. In het eerste deel zitten Nuri en Afra samen met andere vluchtelingen te wachten op een verblijfsvergunning. In het tweede deel word je mee terug genomen naar het verleden in Aleppo en de reis die ze hebben moeten afleggen. Heel knap en mooi heeft de schrijfster de 2 delen met elkaar verbonden door middel van 1 woord. Dat ene woord is het laatste woord in de zin van deel1 en het eerste woord in de zin van deel 2.

In een tijd waarin het mogelijk is dat vluchtelingen omkomen in een vrieswagen zou iedereen dit boek moeten lezen.

Corrie de Nooy en Joke Stam.

Joke stam
j.stam9@upcmail.nl