Op adem komen

Mediteren op woensdagavond in Ouderkerk aan de Amstel

Levend in een wereld van voortdurende prikkels, stress, hectiek, snelheid en lawaai gaan veel mensen op zoek naar momenten van stilte en bezinning. Het voelt niet goed geleefd te worden en zo aan het leven voorbij te gaan. Gedreven door het verlangen weer dichter bij de bronnen van je bestaan te komen, is het van belang ruimte en tijd in je leven te maken om hieraan aandacht te geven.

Meditatie is een universele en eeuwenoude wijze om in verbinding met je hart en verlangen, om tot verstilling, concentratie en aandacht te komen. De ademhaling en de aandacht voor je lichaam is daarin het uitgangspunt. Meditatie is de kunst aandachtig te zijn (‘mindfullness’). Het is niet zozeer een techniek, maar een manier van in het leven staan.

Bekend is dat verschillende Oosterse tradities zich hiermee bezig houden. Daarvan kunnen we veel leren. Maar minder bekend is dat ook juist de christelijke traditie op dit gebied rijke schatten in huis heeft. In kerken en kloosters heeft men zich eeuwenlang met diverse vormen van meditatie beziggehouden. Het is boeiend beide met elkaar te vergelijken en verbinden.

Meditatie kan helpen om te onthaasten, te ontspannen en de rust in jezelf terug te vinden, zodat je de weg naar binnen gaat ontdekken en tot eenvoud, ontvankelijkheid en verdieping komt. Omdat dit confronterend kan zijn, is er begeleiding. De ervaring leert dat samen mediteren makkelijker is dan in je eentje en dat de onderlinge verbondenheid stimulerend werkt.

Bidden en mediteren kun je uiteraard zelf in je eentje doen. Daarnaast kan er een stimulans van uitgaan dit met zielsverwanten te doen. Ervaring met meditatie is niet nodig. Je hoeft je voor deze wekelijkse avondmeditatie niet aan te melden.

Tijd: woensdagavond van 20.00-20.45 uur (inloop vanaf 19.45 uur)

Adressen:
even maanden: in de St. Urbanusparochie, Rondehoep Oost 31, Ouderkerk aan de Amstel;
oneven maanden: in de Amstelkerk, Kerkstraat 11, Ouderkerk aan de Amstel.

Voor uitleg van de diverse vormen van mediteren Klik hier.

Hier kunt u een video bekijken waarin Jos de Heer vertelt over christelijke meditatie

Christelijke meditatie

Wilt u meer informatie over christelijke meditatie dan kunt u terecht op de website van de protestantse kerk onder Vacare:

Vacare