Collectedoel

Vanaf 2014 hebben we een nieuw giftenbeleid bij de diaconie. Van te voren wordt vastgesteld waar de diaconiecollecte voor bestemd is. Er blijven ook nog een aantal ‘onbestemde’ collectes, zodat de diaconie allerlei taken kan bekostigen, zoals de bloemen in de kerk en de jaarlijkse afdracht naar Kerk in Actie. Dat zullen met name de collectes in de zomermaanden zijn. Verder kiezen we voor vier soorten doelen over het jaar: kansarmen in Nederland, medisch werk, kinderen, en armoedebestrijding werelddwijd. Daarbinnen kiezen we dan steeds een doel.

Het diaconiedoel voor de maand mei

In deze best moeilijke tijd zijn we veel met de zorgen om ons heen bezig. De coronacrisis in ons land, in ons dorp, in ons gezin, en lijken we de wereld en de problemen verder weg wat minder te zien. Althans zo lijkt het bij mij….

Maar de zorgen in de hele wereld blijven bestaan en worden eigenlijk alleen maar groter met de coronacrisis erbij.

De diaconie heeft voor het komende blok Stichting Bootvluchteling staan. Deze Stichting helpt bootvluchtelingen op het eiland Lesbos en in Noord-Griekenland op het vaste land. Maar vooral op Lesbos, waar de situatie meer dan schrijnend is.

Op het Griekse eiland Lesbos is er vluchtelingenkamp Moria, opgezet voor 3.100 mensen maar nu met een populatie van meer dan 20.000 mannen, vrouwen en kinderen. Het is een plaats geworden vol geweld, ontbering, lijden en wanhoop.

BRF (Boat Refugee Foundation, BRF/ Stichting Bootvluchteling) is de enige partij die voorziet in medische noodhulp voor het hele kamp in de avonduren van 4 tot 11 uur. Deze duizenden kwetsbare mensen wonen verspreid over de omringende olijfboomgaarden in provisorische tenten, die verhoogd zijn met behulp van houten pallets om te voorkomen dat de kou van de bevroren grond in hun vermoeide, pijnlijke lijven sijpelt. De meesten hebben een hachelijke reis ondernomen om naar deze onveilige plek te komen; 40% van hen zijn kinderen.

Naast de Medische missie heeft de stichting zich ook een Psychosociale missie ten doel gesteld, hulp bij de enorme psychische problematiek. Maar ook deze is zo groot, met zoveel mensen in het kamp zijn de voorzieningen zó overbelast, dat zelfs mensen met zeer forse psychische klachten niet gezien kunnen worden.

Ondertussen wachten vluchtelingen in kamp Moria vaak maanden tot zelfs jaren op het vervolg van hun asielprocedure. Het maakt hopeloos en moedeloos. Soms krijgen ze na acht maanden in Moria te horen dat hun eerste gesprek pas eind 2020 is. Mensen willen zo verschrikkelijk graag een veilig bestaan opbouwen, maar zitten hier vast en kunnen niets. Zij weten niet of ze straks misschien moeten terugkeren naar het land waar zij hun leven vreesden. Die dagelijkse onzekerheid te midden van deze verschrikkelijke leefomstandigheden, maakt mensen echt kapot.

De Stichting werkt het hele jaar door met vele vrijwilligers, ook uit Nederland.

Vanuit Ouderkerk gaan jaarlijks kledingdonaties naar Lesbos, maar dat is niet voldoende.
Voor meer informatie: www.stichtingbootvluchteling.nl

Wij willen vanuit de diaconie helpen door middel van een gift vanuit de Amstelkerk en bevelen deze collectes dan ook van harte bij u aan!!!

Laten we op deze manier helpen een klein verschil te maken.

Maak uw gift over op de rekening van de diaconie: NL12 RABO 0351803998

Overweegt u aan het eind van het jaar s.v.p. ook eens een grotere gift. Door uw giften kan de diaconie veel goeds doen. Indien gewenst kunt u een speciale bestemming vermelden. Als u het opgeeft aan de belasting, betaalt die een flink percentage mee!