Amstelkerk

Lees- en gesprekskring Kierkegaard

Lees- en gesprekskring Kierkegaard

De lees- en gesprekskring over de Deense filosoof Søren Kierkegaard bestaat inmiddels 17 jaar. Ze is in 2006 gestart in samenwerking met de taakgroep Leren van deze gemeente. De kring bestaat uit een groep mannen en vrouwen met heel verschillende achtergronden, die veel belangstelling hebben voor het gedachtengoed van Kierkegaard, en wordt geleid door Geert Jan Blanken.

Elk jaar behandelen we in 7 bijeenkomsten één van de boeken van Kierkegaard. In de bijeenkomsten staan de vragen centraal als: Wat heb je ervan begrepen of (veel vaker) wat niet? Wat heeft je geraakt? Wat kun je er mee in je dagelijkse leven? Deze vragen leiden tot boeiende gesprekken.

Dit jaar lezen we, opnieuw, het boek ‘Wat de liefde doet.’ Dit werk uit 1847 is nog volop actueel. Kierkegaard benadrukt dat het onze plicht is om mensen lief te hebben. Niet alleen de mensen die onze ‘voorkeur’ hebben, maar onze Naaste – en dat is iedere ander. Maar onder die plicht om lief te hebben valt ook dat we onszelf moeten liefhebben, precies zoals we de ander liefhebben. Wat houdt dat dan in? En God liefhebben boven alles, hoe doe je dat?

Kortom, genoeg om over na te denken en van gedachte te wisselen en dat gebeurt in deze kringavonden dan ook volop!

Ellen Koningen
Geert Jan Blanken