Mediteren met Etty Hillesum

Op weg naar Pasen willen we als Amstelkerk en St. Urbanuskerk een aantal bezinnende bijeenkomsten organiseren rond de teksten van Etty Hillesum. In het najaar van dit jaar verschijnt de biografie van Etty Hillesum geschreven door Judith Koelemeijer. Dit zal tot veel publiciteit leiden en het leek ons dan ook een goede reden om een aantal bijeenkomsten te organiseren over het leven van deze bijzondere vrouw. Etty Hillesum is bij een behoorlijk breed publiek bekend vanwege haar dagboek en brieven. In de oorlogsjaren heeft zij als jonge joodse vrouw een enorme psychische en spirituele ontwikkeling doorgemaakt waarvan zij in haar teksten indrukwekkend getuigde. Haar spiritualiteit is niet in een hokje te stoppen, maar heeft iets universeels en is ook vandaag de dag actueel. Mediteren met teksten van Etty Hillesum is verrijkend, maar kan ook confronterend zijn, want het roept vragen bij je op, die een eerlijk antwoord verdienen.

Iedere bijeenkomst begint met een inleiding op de meditatie van die dag. Hierin wordt de tekst geplaatst in het grotere kader van haar leven op dat moment. Daarna mediteren we met elkaar op een tekst uit haar dagboek. We houden er rekening mee dat het voor velen de eerste keer kan zijn dat zij over een tekst mediteren en zullen de meditatietijd dan ook niet te lang maken. Tenslotte delen we met elkaar wat de tekst bij ons heeft opgeroepen. We doen dat op een rustige manier. Het gaat erom te laten zien hoe deze tekst resoneert in ons eigen leven. We gaan niet discussiëren over wat wel of niet de juiste interpretatie van de tekst is. We kunnen wel van elkaar leren als we elkaars visie en ervaring respecteren.

De inleidingen worden verzorgd door diaken Eugène Brussee en dominee Benedikte Bos. De meditaties door Diana Berendsen.

Aanmelden is voor ons prettig maar hoeft niet: e.brussee@rkamstelland.nl

Tijd: woensdagmiddag 9, 16, 23 en 30 maart van 16-17 uur. Inloop vanaf 15.45 uur. 30 maart koffie na afloop.

Plaats: Urbanuskerk, ingang Mariakapel