Amstelkerk

Schrijven voor Amnesty International zondag 1 september

“Vertrouw niet op mensen met macht, op een sterveling bij wie geen redding is.” Psalm 146:3

Wij gaan weer van start met de Amnesty-acties. Deze hebben gelukkig vaak resultaat.

Er zijn weer 3 brieven:
1. Aan de autoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten. Wij maken ons zorgen over het lot van Ahmed Ali Mekkaoui uit Libanon. Hij zou vanuit de Emiraten contact hebben gelegd met de Hezbollah beweging in Libanon. Nadat zijn zus op TV had verteld over de oneerlijke rechtszaak, werd hij aangeklaagd voor het verspreiden van onjuiste informatie. Sindsdien mag hij geen contact meer hebben met zijn advocaat en met zijn familie. Er zijn ernstige zorgen dat hij zal worden gemarteld. Wij vragen de autoriteiten er voor te zorgen dat hij niet gemarteld wordt en om vernietiging van de onjuiste veroordeling .

2.Aan de autoriteiten van Nicaragua. Op 18 april gingen de Nicaraguanen in groten getale de straat op om te protesteren tegen de verhoging van de bijdrage voor de sociale zekerheid en de versobering van de pensioenen. Deze demonstratie werd met harde hand neergeslagen. Zeker 325 mensen kwamen om het leven en er waren meer dan 2000 gewonden. Bovendien werden 100 mensen opgepakt, onder wie de Belgische-Nicaraguaanse studentenleider Amaya Coppens. Wij roepen de autoriteiten op de demonstranten onmiddellijk vrij te laten, want zij hebben alleen gebruik gemaakt van hun recht op demonstratie en vrije meningsuiting.

3.Aan de autoriteiten van Niger. Een rechter in Niger legde de activist Sadat Illiya Dan Malam, die gevangen genomen is,  eind mei een boete op voor het beledigen van leden van de regeringspartij. Hij oordeelde wel dat Sadat onmiddellijk moest worden vrijgelaten maar hij wordt nog steeds gevangen gehouden. Wij verzoeken de autoriteiten hem direct vrij te laten.

Namens de werkgroep Amnesty:Paula Pumplin, Joke Slager en Riet van der Spek