Amstelkerk

Schrijven voor Amnesty International zondag na de dienst in Amstelstroom

Schrijfactie Turkije: studenten vervolgd voor Pride

Op 10 mei 2019 organiseerden studenten op de campus van een technische universiteit in Ankara een Pride om hun solidariteit te tonen met LHBTIs (lesbiennes, homo’s, bi’s, transgenders en interseksuelen). De politie dreef de studenten uiteen met traangas en rubberen kogels. Achttien studenten en een docent staan nu terecht voor onder meer deelname aan een verboden bijeenkomst. Op 12 november startte hun rechtszaak.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 april 2020 naar de Turkse autoriteiten. Roep hen op de aanklachten tegen de studenten en de docent onmiddellijk in te trekken en onderzoek te doen naar het buitensporige politieoptreden.

Pride verboden

In 2017 werden alle publieke bijeenkomsten in Ankara, waaronder Prides, verboden. Het verbod werd in april 2019 opgeheven omdat het in strijd is met de grondwet. Toch liet de universiteit vier dagen voor de Pride weten dat die niet door mocht gaan. Toen studenten desondanks samenkwamen om de Pride te vieren, schakelde de universiteit de politie in. De agenten gebruikten buitensporig geweld. Meerdere mensen raakten gewond en er werden ten minste 22 arrestaties verricht.

Schrijfactie Equatoriaal-Guinea: oppositielid vast

Oppositielid en jongerenactivist Joaquín Elo Ayeto zit al bijna een jaar onterecht vast. In november werd hij vervolgd voor laster en bedreigingen tegen de president. Het was een showproces. De aanklager leverde geen enkel bewijs voor de aanklachten. En twee maanden later heeft de rechter nog geen uitspraak gedaan. Begin januari werd Ayeto zonder reden in een smerige isoleercel gezet.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 april 2020 een brief naar de autoriteiten in Equatoriaal-Guinea. Roep hen op Joaquín Elo Ayeto onmiddellijk vrij te laten en hem in de tussentijd goed te behandelen.

Al vaker zonder reden vastgezet

Joaquín Elo Ayeto is lid van een oppositiepartij en verbonden aan een platform dat opkomt voor de rechten van jongeren. Hij werd al eerder opgepakt vanwege zijn werkzaamheden. Op 25 februari 2019 werd hij gearresteerd omdat hij informatie zou hebben over een samenzwering om de president te vermoorden. Waar die beschuldiging vandaan komt is onduidelijk.

Schrijfactie Egypte: scholier al 3 jaar in de cel

De Egyptische veiligheidsdienst pakte de toen 14-jarige scholier Aser Mohamed op 12 januari 2016 op. Agenten hielden hem 34 dagen vast zonder contact met de buitenwereld. Zijn familie en advocaat wisten niet waar hij was. Aser werd gemarteld om misdrijven te bekennen die hij zegt niet te hebben gepleegd. Hij kreeg in oktober 2019 een celstraf van 10 jaar opgelegd.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 april 2020 naar president al-Sisi van Egypte. Roep hem op Aser Mohamed onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Bekentenis na marteling

Aser vertelde dat hij elektroshocks kreeg en urenlang achter elkaar werd opgehangen aan zijn armen en benen. Na deze marteling ‘bekende’ hij uiteindelijk onder meer dat hij betrokken was bij een aanslag op een hotel in Caïro.

Aser ontkende de aanklachten tijdens de eerste zitting in zijn rechtszaak. Daarop vroeg de aanklager hem dreigend of hij nog meer elektroshocks wilde. Hij gaf daarmee aan op de hoogte te zijn van de martelingen. Hoewel het toelaten van een door marteling verkregen bekentenis een grove schending van de regels voor een eerlijk proces is, stelde de aanklager noch de rechter een onderzoek ernaar in.