Amstelkerk

Predikant

Predikant

Benedikte Lucia. Die namen gaven mijn ouders mij bij de geboorte. Benedikte betekent: de gezegende. En Lucia: lichtgevende. Die namen heb ik altijd als een leidraad ervaren in mijn leven. En ik hoop ze ook waar te maken in de kerkelijke gemeente die zich verbonden weet rond de Amstelkerk, het dorp Ouderkerk aan de Amstel en de andere mensen die op mijn pad komen.
Ik ben geboren in Harderwijk en ben mijn eerste levensjaren getogen in Scherpenzeel (Gelderland). Op mijn 9e levensjaar verhuisde ons gezin (verrijkt met nog twee meisjes) naar Zeven in wat toen nog West-Duitsland heette. De middelbare schooltijd heb ik in Amersfoort en in Haarlem doorgebracht.
Aan de VU in Amsterdam ging ik theologie studeren met als hoofdvak (medische) ethiek en als bijvak Oude Testament.

In het agrarische dorp Oudemirdum ben ik in 1995 begonnen als predikant. In 2000 werd ik beroepen in Bilthoven. Na 18 prachtige jaren daar was ik toe aan wat nieuws en de gemeente in Ouderkerk zocht op dat moment een predikant die vernieuwing kon brengen. Sinds september 2018 ben ik predikant van de Amstelkerk.

Twee dingen vind ik speciaal belangrijk: de eredienst en pastoraat.
De eredienst is naar mijn mening het hart van de gemeente. Allereerst omdat daar oud en jong samenkomen om de Schrift te openen, te beluisteren en te overdenken hoe eruit te leven. Het ambt van predikant kent veel boeiende aspecten, maar het vormgeven van de uitleg en verkondiging (in de eredienst) is voor mij één van de mooiste. Het feit dat ik me -bijna- elke week mag verdiepen in die eeuwenoude verhalen, er zelf door geraakt kan worden, het actueel mag maken voor gemeenteleden, het samen met hen ook mag uitdragen: dat is een weldaad. De eredienst is de basis voor gemeenteleden die trouw elke zondag naar de kerk komen, het visitekaartje voor de toevallige bezoeker en de trigger voor hen die zoekende zijn. Daarom besteed ik veel zorg aan de vieringen, qua inhoud en vorm.

Het pastorale gesprek heb ik in vele vormen leren kennen. Daaraan hebben de verschillen tussen Oudemirdum (een typische plattelandsgemeente) en Bilthoven (een mondige gemeente met veel academisch geschoolden) zeker bijgedragen. Ik ga graag op huisbezoek. En als ‘thuis’ praten niet kan, dan wandel ik graag langs het water of door de bossen tijdens het gesprek.
Als je mij wilt spreken, neem gerust contact op via Benedikte@planet.nl of 06-41373021. Wil je lezen over waar ik me de laatste maanden mee bezig heb gehouden, kijk dan op de home pagina.

Hartelijke groet!
ds. Benedikte L. Bos

Informatie:
Ds. Benedikte L. Bos
06-41373021
benedikte@planet.nl