Amstelkerk Amstelkerk

Zendingsdienst zondag 15 november

Zondag 15 november is er een Zendingsdienst waarin voorgaat Hanna Wapenaar, straatpastor in Amsterdam.

Samen met andere vrijwilligers biedt ze een luisterend oor aan mensen die hier behoefte aan hebben.

Vaak zijn het mensen die door tegenslagen aan de rand van de samenleving terecht zijn gekomen en behoefte hebben aan een luisterend oor, een kop koffie en het gevoel dat ze gezien worden.

Er zit een verschil tussen dak- en thuislozen.

Wanneer je geen huis hebt en op straat moet leven, heb je geen dak boven je hoofd. Je slaapt op straat en hebt weinig tot niets. Immers je moet al je bezittingen mee kunnen nemen.

Wanneer je thuisloos bent, kun je een dak boven je hoofd hebben, maar vind je niet de rust en aandacht die je wenst. Het kan zijn dat je je minder gehoord voelt of met levensvragen zit waar anderen geen antwoord op kunnen/willen geven.

“De coronacrisis hakt er behoorlijk in bij mensen die op straat leven. De onzekerheid, stress, eenzaamheid en verveling nemen toe. De daginvulling, die zij hiervoor  hadden, is weggevallen en zij staan voor veel dichte deuren. De plekken waar zij normaal gesproken konden schuilen zijn gesloten. Gelukkig bleven de inloophuizen nog wel open, maar waar er eerst veertig mensen naar binnen mochten, werden dat er twintig. Ook de bibliotheek en de stamcafés bleven dicht en veel sociale contacten vielen weg.

Er werd altijd al met een boog om deze mensen heen gelopen, maar tegenwoordig wordt dat helemaal pijnlijk zichtbaar. Ze ervaren afstand en het gevoel dat ze als zondebok worden gezien, omdat ze vanwege een gebrek aan hygiëne een groter aandeel zouden kunnen hebben bij de verspreiding van het Covid-19 virus. Zeker tijdens de eerste weken na de uitbraak werd dit gevoel aangewakkerd; het werd stil op straat en de mensen die wel buiten liepen, passeerden elkaar op enorme afstand. Het gevoel van afwijzing dat hier, onbedoeld, van uitgaat, laat deze mensen niet onberoerd.”

De collecte van deze dienst zal ook gaan naar het straatpastoraat. Uw bijdrage kunt u overmaken op het rekeningnummer van de diaconie NL12 RABO 0351 8039 98 o.v.v Straatpastoraat.